Maso je trouble maker

Kdo by neznal scénu z filmu Smrt krásných srnců, kde tatínek s pomocí psa Holana šťastně upytlačí srnce a s úlovkem v batohu na zádech se vrací domů! Napětí diváka, zda se hrdinovi podaří šťastně projít kolem německých hlídek, umocňuje fakt, že z batohu stále intenzivněji odkapává krev. Protože odvážnému štěstí přeje a Leo Popper se jen tak něčeho nezalekl, donesl tolik potřebné maso domů a nakrmil jím své děti. 

V pokojných dobách je však lepší dát si při transportu masa více práce, než ho hodit jen tak do batohu. Ne že by se to v minulosti nedělalo. Když byla v rodině zabíjačka, na kterou se sjelo celé široké příbuzenstvo, balení výslužky do papíru, novin a později igelitových tašek zabralo skoro stejně času jako porážka a porcování vepře. A protože dříve nebylo auto ani zdaleka takovou samozřejmostí jako dnes, skončila výslužka v batozích a taškách a cestovala vlakem s podobným rizikem jako v povídce Oty Pavla – totiž že bude podle krve a zápachu odhalena. 

Cesta z jatek na talíř

Současnost, poněkud nelichotivě přezdívaná jako doba plastová, nabízí pro manipulaci s masem o něco příjemnější řešení. 

Ten, kdo je zvyklý nakupovat maso v plastových krabičkách v supermarketech nebo si zajít jednou týdně přes ulici k řezníkovi,  se možná diví, ale i v dnešní době lidé převážejí maso na delší vzdálenosti. 

Jak jsme si zvykli žít odtržení od zemědělství a chovatelství, mnozí si neuvědomujeme, že z  jatek přes zpracovatele a další prostředníky až ke spotřebiteli maso musí urazit dlouhou trať. Velkovýrobci to pochopitelně vědí, stejně jako to, že maso jako produkt mimořádně citlivý a náchylný ke zkáze vyžaduje zvláštní péči.  V druhé řadě jsou tu lidé, kteří si jezdí nakupovat ve velkém do zásoby na farmy bio produkty včetně masa. Kvalitní zabezpečení při převozu je zárukou, že se nic nevylije do auta, ze kterého se pak špatně dostávají jak skvrny, tak zápach. 

Pro všechny tyto kategorie podnikatelů nebo konzumentů se vyrábějí přepravky na maso. Čím se liší od ostatních přepravek? 

Plast není past

O škodlivosti některých typů umělých hmot při styku s potravinami se toho napsalo už tolik, že nemá cenu to opakovat. Nicméně všechno zlé je pro něco dobré; tato problematika je díky tomu vyřešená. Materiály používané na přepravu poživatelného obsahu včetně masa musí vyhovovat normám schváleným Evropskou unií. Plast pro maso mít navíc vlastnost té nejsnadnější omyvatelnosti, a to jak při mechanickém mytí, tak v automatických velkomyčkách. Efektivnímu a rychlému očištění odpovídá také tvar, nejsou zde žádná zákoutí v podobě hlubokých rohů, kde by se mohlo něco nežádoucího usazovat. Kdyby se do materiálu zapouštěly masové tekutiny, přestal by za chvilku být z hygienických důvodů použitelný. Naopak to, že v mase nebude ani kousek plastu, zaručuje kontrastní provedení. Přepravky na maso a drůbež se vyrábějí ve světle modré barvě, aby případný nechtěný úlomek v mase svítil a nebyl přehlédnutelný. Proniknutí neviditelných mikročástic je vyloučeno, nové plasty drží tvar i složení. 

Podpora malovýrobců

U přepravky a kontejnerů  pro převážení masa myslí výrobci hlavně na průmyslové využití, počítají s automatickou nebo poloautomatickou manipulací. Určitě ale není problém sehnat něco podobného v jednom či dvou kusech pro domácí použití, tedy s rukojetí a přijatelnou velikostí pro nosiče s živýma rukama. Ceny masa prasat, hovězího dobytka nebo drůbeže od soukromníka nebývají přemrštěné a vyjdou levněji a nákup na farmě je krok zpátky k přírodě. Masu se ani při delším převozu nestane vůbec nic. 

Jak často kupujete maso a v jakém množství? Máte důvěru k masnému velkoprůmyslu?